top of page
Lamia Ö.

Coğrafya Nedir? Coğrafya Dersinin Önemi Nedir?

Güncelleme tarihi: 18 Tem 2024


Coğrafya Nedir?

Doğal çevreyi, doğal çevrenin kendi içindeki etkileşimini ve doğal çevreyle insan ilişkilerini inceleyen bilim dalına Coğrafya denir. Coğrafya kelime olarak ilk defa MÖ III. yy’da Eratosthenes tarafından kullanılmıştır. Coğrafya sözcüğü Yunanca gaia (yer) ve graphien (yazmak, tasvir etmek) sözcüklerinden elde edilmiş bir kelimedir. Coğrafyanın temel soruları olan; Nerede? , Neden Orada? ,Orası Neresi? ,Orada Ne Var? gibi sorularla başka yerlere duyulan merakla ve böyle bir merakın ürünü olarak derlenen bilgilerin kayıt altına alınması ile coğrafya bilgi birikimi oluşmaya başlamıştır.

Coğrafya’nın ve Coğrafya Dersinin Önemi

Geçmişten günümüze kadar insanlar sürekli olarak yaşadıkları mekânı ve başka mekânları merak etmişlerdir. Bu merak doğrultusunda insanlar yaşadıkları çevrelerden başlayarak dünyanın genelini tanıma isteği eğilimindedir. İnsanların çevrelerini tanıma isteğinin yanında yaşanan doğa olaylarının oluş nedenlerini de hep merak edip sorgulamışlardır. İnsanlarda var olan bu merak duygusu insanları coğrafya öğrenmeye yöneltmiştir. Bunların yanında insanlar kendi yaşamlarını sürdürmek için sürdürdükleri ekonomik faaliyetlerde bulunurken coğrafyadan yararlanmaktadırlar. Örneğin tarım ve hayvancılıkla uğraşan bir insan yaşadığı ortama uygun olarak bu ekonomik faaliyetini şekillendirmektedir. Bu nedenle coğrafya, insanların hem yaşamlarını sürdürdükleri ortamı tanımasında hem de yaşam tarzını biçimlendirmekte doğrudan bir şekilde etkilemektedir.

Tüm dünyada ve ülkemizde ilköğretim, ortaöğretim ve lise müfredatlarında coğrafya dersinin olması oldukça önemlidir. Coğrafya dersini alan öğrenciler hem yaşadıkları dünyayı hem de yaşadıkları mekânı anlamalarını, yorumlamalarını ve coğrafi bilinç kazanmalarını sağlar. Bunun yanında yaşadıkları çevre ile etkileşime geçmelerini ve çevrelerini koruma bilincinin de oluşmasında etkili olmaktadır. Coğrafya dersini alan öğrenci; Yaşadığı çevreyi, ülkesini ve dünyayı tanır. Öğrencilerde doğa bilinci oluşur. Öğrenciler yeryüzündeki ekonomik faaliyetleri öğrenir ve ekonomik faaliyetlerin çevre ile ilişkisini kavramada yardımcı olur. Doğada var olan ya da gerekleşebilecek olan olumsuz koşullarından korunmak için öğrenciler çözüm üretebilir. Yeryüzünde meydana gelen doğa olaylarının, sebep sonuç ilişkisini algılar.



38 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page